Patrol 4x4 - Nissan Patrol Forum banner

1 - 15 of 15 Posts

·
Registered
Joined
·
290 Posts
Discussion Starter #1
So i just bought this 2000 4.2 turbo diesel ute.. Injectors and glow plugs had been replaced, however car still struggled to start, probably took about 3 to 5 turns before it kicked over, and then just huge amount of white smoke and engine would miss pretty bad for a good 2 minutes or so..

I have checked the gause screen, checked all lines to injector pump for air leaks, still missing and such.. Cracked the injectors starting from front of block, just to make sure all had fuel getting to them, and when i cracked the 3rd one, engine nearly stalled up and then a knocking noise started..

Do injector pumps do this when stuffed, or do i have bigger problems actually inside the block?

Any ideas on whats going wrong or what i need to do...

Cheers,
Scott.
 

·
Registered
nissan
Joined
·
77 Posts
white smoke is unburnt diesel from my knowledge. probaly from trying to kick it over for a while. i had a very similar problem in my old cruiser. turned out the previous owner had put the engine under water and i had a bent conrod.
 

·
Registered
Nissan
Joined
·
797 Posts
Thefted from the site: Diesel Smoke tells YOU a Story…

"White smoke occurs when raw diesel comes through the exhaust completely intact and unburned. Some causes of this include…
Faulty or damaged injectors

Incorrect injection timing (could be a worn timing gear or damaged crankshaft keyway).

Low cylinder compression (eg caused by leaking or broken valves, piston ring sticking, cylinder and/or ring wear, or cylinder glaze)"
 

·
Registered
Joined
·
290 Posts
Discussion Starter #4
Ahh not sounding real good is it... I was half thinking last night about ripping the injectors out and knockin a new set in and same with the glow plugs just so i know they are new and take it in for a tune...cause i have a feeling ol mate has done it all himself and had no idea...
 

·
Safari Hoarder
nissan
Joined
·
4,751 Posts
Is this a T or a Ti? Does it run well after the 2 minutes or so? After warmed up lots of black smoke?

Demons I tell ya, so close to the hallo....


Hmmmm, depending on your location it could be duppys.
 

·
Registered
Joined
·
290 Posts
Discussion Starter #7
Uhm, the idle on it was about 400rpm when i went to melbourne to pick it up.. So nearly always stalled when come to a stop but has just had a new clutch in it but after driving it back the 2,000 something k's its fine there now and i have incresed the revs to about 700rpm.

No black smoke once its going fine, it goes hard, looses power every now and then especially on hills, but goes hard... I think the white smoke is nearly constant, just not front yard covering like when ya start it ahaha.
 

·
Registered
nissan
Joined
·
23 Posts
hey mate i had the same problem just ended up being the switch that sensors how hot and how long to glow the glowplugs you can disconect the switch to see if this is the problem it will just make the glow plugs glow for maximum time everytime you start it so cant run it like that for 2 long or it will eventually burn them out
 

·
Registered
Joined
·
290 Posts
Discussion Starter #9
Ah right, i will have to give that a try...althought i am pretty sure i have ****ed the injectors now so i have a mate lookin at it, to try and source the problem, cause i am getting frustrated with it hahah.
 

·
Registered
Joined
·
284 Posts
Could it be water in the diesel?
When was the last time your fuel filter was changed?

Pep
 

·
Safari Hoarder
nissan
Joined
·
4,751 Posts
it goes hard, looses power every now and then especially on hills, but goes hard... I think the white smoke is nearly constant, just not front yard covering like when ya start it ahaha.
Is it possible air is getting in the lines and more so when the nose is up?

Try connecting clear fuel tubing before and after the filter. There are other ways to find air leaks if you search the forum.
 

·
Registered
Joined
·
164 Posts
I agree with twin bleed the fuel system after checking for possible leaks. sucking in air could cause the symptoms your having.
 

·
Registered
Joined
·
290 Posts
Discussion Starter #14
Ah i ended up taking it into the injector joint and got all the injectors and pump serviced...apparently the injectors werent real flash and something had let go in the pump apparently but i dont know, i think just got ripped $5000. haha... but trucks been running fine for past year so yeah all good.
 

·
Registered
Joined
·
290 Posts
Discussion Starter #15
However my other bigger ute is now starting to have some starting issues, its just clicked over 210,000ks and am thinking about taking it in to get injectors serviced as its taking a long time to start (just replace glow plugs yesterday) and misses pretty bad once started...

Also probably for the last year or so if nail it hard in 2nd gear it will just die and then after abit comes good, like its not getting enough fuel or else sucking air...i am going to buy new gause filter for it and gaskets and see if that does anything, but its doing my head in....
 
1 - 15 of 15 Posts
Top